In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op 23 mei 2019. Iedereen van 18 jaar en ouder mag stemmen. Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand machtigen. Ook is het mogelijk om in een andere gemeente te stemmen of te stemmen vanuit het buitenland.
De verkiezingen in Nederland vinden plaats op 23 mei 2019.
In Nederland kunt u stemmen in elk stemlokaal in uw gemeente. Als u in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas aanvragen. Op de achterkant van uw stempas staat het dichtstbijzijnde stemlokaal aangegeven. Via deze link kunt u de stemlokalen in uw gemeente vinden: www.waarismijnstemlokaal.nl.
In Nederland kan iedereen van 18 jaar en ouder stemmen.
In 2019 worden in Nederland 26 Europarlementariërs verkozen. Dit zijn er net zo veel als bij de Europese verkiezingen van 2014.
In Nederland hoeft u zich niet te registreren als u wilt stemmen. Dit wordt door de overheid automatisch gedaan. U ontvangt uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen een stempas op uw thuisadres. Als u tussen 9 april 2019 en 23 mei 2019 verhuist, wordt u aangeraden op deze website te kijken.
U hoeft zich niet te registreren.
U moet uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs en uw stempas meenemen.
Nee, in Nederland kunt u niet via de post uw stem uitbrengen.
Nee, het is niet mogelijk om in Nederland online te stemmen.
Ja, dat is mogelijk in Nederland. U kunt iemand anders machtigen om namens u te stemmen. Hiervoor kunt u de achterkant van uw stempas gebruiken of u kunt een apart formulier aanvragen.
Om iemand uit uw eigen gemeente te machtigen, moet u de achterkant van uw stempas invullen. U en de gemachtigde moeten het vervolgens ondertekenen. Ook moet u een kopie van uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs afgeven. De gemachtigde moet deze samen met zijn of haar eigen identificatiebewijs laten zien bij het stembureau. De gemachtigde mag uw stem alleen gelijktijdig met zijn eigen stem uitbrengen.
Wilt u iemand machtigen uit een andere gemeente? Dan kunt u een schriftelijk verzoek doen om bij volmacht te stemmen. Hiervoor zijn bij elke gemeente formulieren verkrijgbaar. U en de gemachtigde moeten het formulier ondertekenen. Hiervoor is geen kopie van een ID-bewijs nodig. De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij voor u kan stemmen. Laat eerst degene die u wilt machtigen het formulier invullen voordat u dat zelf doet. Zo weet u zeker dat u de door u gewenste persoon machtigt.
U kunt het formulier tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingsdag indienen. Een schriftelijk volmachtbewijs kan niet worden ingetrokken zodra de gemeente dit heeft goedgekeurd. Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau; een kopie van uw ID-bewijs is niet nodig. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.
Ja, u kunt dan stemmen tijdens de Europese verkiezingen. U moet zich in dat geval wel vóór 10 april registeren. U kunt bij het gemeentehuis het benodigde Y32 registratieformulier krijgen. Dit formulier is vrij beschikbaar tussen 26 februari 2019 en 9 april 2019.
In Nederland is er tijdens de Europese verkiezingen één kiesdistrict. Dit betekent dat Nederlanders in het gehele land stemmen op dezelfde kandidatenlijst.
In Nederland is tijdens de Europese verkiezingen geen kiesdrempel. Een politieke partij moet wel genoeg stemmen behalen voor een zetel. Er zullen 29 Europarlementariërs worden verkozen. Dit betekent dat een politieke partij minstens 3,44% van de stemmen moet behalen om één zetel te krijgen.
In Nederland breng je een voorkeursstem uit. Hiermee kunnen stemmers hun voorkeur uiten voor een kandidaat van een bepaalde politieke partij. Kandidaten die de meeste voorkeursstemmen ontvangen, hebben de grootste kans om gekozen te worden.
Politieke partijen of individuen die zich kandidaat willen stellen voor de Europese verkiezingen moeten zich registreren bij de Kiesraad op 9 april 2019. Na 9 april 2019 kunt u op de websites van de politieke partijen een lijst van hun definitieve kandidaten vinden.
Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. In sommige gevallen mag een kiezer met een beperking geholpen worden bij het uitbrengen van de stem. Kijk op deze site van de Rijksoverheid voor de maatregelen die zijn genomen voor kiezers met een beperking.
Hoe kan ik in een ander land stemmen?
De informatie per land is beschikbaar in het Engels en in de taal of talen van het geselecteerde land