De Europese verkiezingen in België vinden plaats op 26 mei 2019. Vanaf de leeftijd van 18 jaar moet iedere Belg verplicht deelnemen aan de stemming. Stemmen bij volmacht of vanuit het buitenland is mogelijk mits het vervullen van enkele voorwaarden.
In België vinden de verkiezingen plaats op zondag 26 mei 2019. Klik hier voor de officiële website van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken over de verkiezingen (beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Duits).
Er is ook een specifieke website voor EU-burgers (in alle officiële talen van de EU), met een link naar de officiële aankondiging van de minister m.b.t. de wettelijke procedures die moeten worden gevolgd (in het Nederlands en het Frans).
Belgische burgers moeten zich niet vooraf inschrijven, dat wordt automatisch door de autoriteiten gedaan. Indien u echter recent verhuisd bent, is het aangeraden om bij de gemeentelijke autoriteiten na te gaan of uw inschrijving op de kieslijsten correct is.
Als u een EU-burger bent die voor Belgische kandidaten wenst te stemmen bij de Europese verkiezingen, moet u zichzelf voor 28 februari 2019 in uw gemeente inschrijven. Meer informatie vindt u op de website voor EU-burgers.
In België zijn er drie kiescolleges, gebaseerd op de regionale structuur van de taalgemeenschappen.
De kiescolleges zijn:
Kandidaturen zijn maar mogelijk in één kiescollege.
Volgens de EU-wetgeving moeten alle landen een kiessysteem hanteren dat proportionele vertegenwoordiging garandeert. Dit betekent dat het aantal verkozen leden van elke partij afhangt van het aandeel in stemmen dat die partij behaalt.
In België kunt u voor eenzelfde verkiezing slechts op één partij stemmen. U kunt uw stem uitbrengen in het vak bovenaan de lijst (een zogenaamde lijststem, wat betekent dat u instemt met de volgorde van de kandidaten), of u kunt uw stem uitbrengen in het vak van een of meerdere kandidaten op die lijst (wat betekent dat u de volgorde wenst te veranderen). Lijststemmen gaan naar de eerste kandidaat op de lijst (en vervolgens naar de tweede, wanneer de eerste zijn of haar quotum heeft bereikt, enz.)
Het totale aantal stemmen voor elk van de partijen is het aantal waarop de zetelverdeling wordt berekend. Eens die zetels zijn toegekend aan elke partij, geeft het aantal voorkeurstemmen (Met inbegrip van de herverdeelde lijststemmen) aan welke individuele kandidaten op de lijst verkozen zijn.
De deelnemende partijen en het nummer van hun lijst (dat de rangorde bepaalt waarop zij op het stembiljet zullen verschijnen) zullen op 22 maart aangekondigd worden door de minister van Binnenlandse Zaken. Het is aan de partijen zelf om hun kandidaten bekend te maken bij het publiek, via websites, brochures en andere middelen die hen ter beschikking staan.
Hoe kan ik in een ander land stemmen?
De informatie per land is beschikbaar in het Engels en in de taal of talen van het geselecteerde land