De leden van het Europees Parlement worden rechtstreeks gekozen voor een periode van vijf jaar. Elk land heeft zijn eigen verkiezingsregels, maar een aantal regels gelden in de hele EU.
De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar gekozen.
Als transnationaal parlement met rechtstreeks verkozen leden is het Europees Parlement uniek in de wereld. De instelling vertegenwoordigt de belangen van de EU-burger op Europees niveau.
Het Parlement kiest de voorzitter van de Europese Commissie en benoemt de commissarissen (als college). De Commissie moet bij het Parlement verantwoording afleggen. Het Parlement neemt wetten aan om ons te beschermen en vertegenwoordigt ons bij het opstellen van de begroting. Het is onze spreekbuis in het buitenland en neemt maatregelen wanneer we een verzoekschrift indienen.
De woorden van de Parlementsleden bepalen mee de koers van het beleid en van sociale ontwikkelingen, steeds in het teken van de waarden van het Verdrag betreffende de Europese Unie:
De leden van het Europees Parlement worden per land verkozen, maar kunnen zich in het Parlement aansluiten bij een fractie van gelijkgestemde verkozenen. Op die manier kunnen individuele leden meer invloed uitoefenen. Volgens het Reglement van het Parlement moet een fractie ten minste 25 leden tellen die ten minste een vierde van de EU-lidstaten vertegenwoordigen. Politieke partijen in de lidstaten sluiten zich bij de start van de campagne vaak aan bij een bestaande fractie of geven aan dat ze een nieuwe fractie willen vormen. Gewoonlijk wordt er ook tot op zekere hoogte samen campagne gevoerd. Momenteel zijn er acht fracties in het Europees Parlement.
Sinds 2014 worden de politieke partijen gestimuleerd om voor hun verkiezingscampagne een topkandidaat of 'Spitzenkandidat' aan te duiden. Die gaat dan in de hele EU campagne voeren en is ook hun officiële kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.
De topkandidaat die door de Raad wordt voorgedragen en een meerderheid van het Parlement achter zich weet te scharen, wordt dan bij stemming van het Parlement verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie.
De verkiezingsuitslagen worden live meegedeeld (op deze website) zodra ze officieel bekend worden gemaakt op zondag 26 mei 2019.
De dagen meteen na de verkiezingen beginnen de nieuwe leden met het vormen van fracties. Als de politieke samenstelling van het Parlement is gewijzigd, zijn er mogelijk nieuwe bondgenootschappen nodig en kunnen er nieuwe fracties ontstaan. Tijdens de eerste plenaire vergadering kiest het nieuwe Parlement een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Vervolgens kiest het nieuwe Parlement de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Enige tijd later wordt dan de volledige Commissie beoordeeld en goedgekeurd.